Izšla je nova knjižica: Prehrana dojenčka!

Pred vami je 18. ponatis knjižice Prehrana dojenčka, ki je prvič izšla leta 1996. Knjižico smo v zadnjih ponatisih posodobili v skladu z zadnjimi dognanji in smernicami evropskega združenja za otroško prehrano (ESPGHAN), ki jih je v Sloveniji leta 2010 pripravila Delovna skupina za nutricionistiko, v kateri smo sodelovali strokovnjaki iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana in klinike za pediatrijo v UKC Maribor ter pediatri iz primarne ravni.

Vsebino knjižice smo razdelili na štiri dele:
– V prvem delu obravnavamo prehrano zdravega dojenčka,
– v drugem prehrano dojenčka z alergijo na hrano,
– v tretjem delu je podanih nekaj praktičnih nasvetov o prehrani dojenčka,
– v četrtem delu pa govorimo o najpogostejših prebavnih težavah.

V prvi vrsti je poudarek na dojenju, saj je materino mleko najbolj naravna in otrokovim potrebam najbolje prilagojena hrana. Včasih pa dojenje ni možno. Vzroki so lahko na materini ali otrokovi strani, še najpogosteje pa mati kljub želji, da bi dojila, enostavno nima dovolj mleka. V teh primerih dojenčku ponudimo industrijsko pripravljene nadomestke za materino mleko, ki jim v najnovejšem strokovnem žargonu pravimo mlečna formula za dojenčke.

V knjižici, ki je pred vami, boste našli odgovore na najpomembnejša vprašanja glede prehrane vašega dojenčka: kaj, kdaj in koliko hrane ponuditi otroku glede na njegovo starost. Zato vam svetujemo, da v primeru, ko vam napotki iz pričujoče knjižice ne zadoščajo, težave glede prehrane vašega nadebudneža zaupate strokovnjakom v otroški posvetovalnici (še preden se posvetujete z dobronamernimi sosedami). Ob primerni zdravi prehrani, ki bo nenazadnje potekala v veselem, domačem vzdušju, bo vaš dojenček primerno rastel in se razvijal, s tem pa bo dosežen tudi cilj vseh nas, ki smo sodelovali pri nastanku knjižice, ki je pred vam!